02 761 26 26 contact@ddel.be

Vorig jaar kwam Nicolas, een 20-jarige student, ons helpen met de digitalisering van onze dossiers.

Hij vertelde ons dat hij graag zelf wou beleggen, maar dat hij niet wist hoe eraan te beginnen. Hij werd afgeschrikt door de complexiteit en dacht dat hij miljonair moest zijn om een ​​portefeuille op te starten. Bijkomend probleem: hij had geen spaarcapaciteit.

We legden hem uit dat het creëren van rijkdom vrij eenvoudig is. Het kost vooral discipline, een plan, tijd en de prijs van een kopje koffie.

Elke morgen zagen we hem toekomen met een stevig ontbijt dat hij kocht in een metrostation. Een slechte gewoonte, vertelt hij ons… We vroegen hem hoeveel hij per week en per maand aan zijn ontbijt uitgeeft? Met 6 € per dag rekent hij uit dat zijn luxe ontbijt hem 40 € per week en 160 € per maand kost.

Hij was bereid om zijn boterhammen zelf thuis te smeren, maar hij was nogal sceptisch dat deze maandelijkse besparing op lange termijn een grote invloed zouden hebben op zijn financiële situatie.

We lieten Nicolas zien wat dit geld zou opleveren als hij het maandelijks zou investeren in een wereldwijd gediversifieerde portefeuille met 80% aandelen en 20% kwaliteitsobligaties.

Met een maandelijkse bijdrage van 160 € en een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% (DDEL-portefeuille 80% aandelen – 20% obligaties na aftrek van alle vergoedingen) *, zou zijn spaarpot oplopen tot 632.000 € op de dag van zijn pensionering.

Op een spaarrekening met een rendement van 1% zou zijn spaargeld slechts tot 115.000 € aangroeien. 

Dit is het wonder van samengestelde rente. Rente gegenereerd door investeringen genereert op zijn beurt rente. Na verloop van tijd treedt het “sneeuwbal” -effect op en overtreft dit de oorspronkelijke inspanning.

De sleutel tot succes is om zo vroeg mogelijk te sparen door regelmatig een klein bedrag te beleggen in een goedkoop, wereldwijd gediversifieerd passief beheerd fonds. De rest is slechts het effect van tijd en de kracht van de compositie.

We hebben geen controle over de ups en downs van de markten of over het dagelijkse “ruis” in de media. Ons eigen gedrag kunnen we echter wel controleren. Met systematische besparingen, een beetje geduld en een adviseur die helpt om gedisciplineerd te zijn, kan iedereen een succesvolle belegger worden.

Er was niet veel meer voor nodig om Nicolas te overtuigen om zijn eerste effectenrekening te openen!

 

 

 

* Een jaarlijks rendement van 7% netto komt overeen met een DDEL-portefeuille die 80% in aandelen en 20% in obligaties belegt en na aftrek van alle kosten (bewaarloon, transactiekosten, TER van fondsen, DDEL-beheersprovisie). Het rendement op aandelen en obligaties op jaarbasis wordt berekend op basis van wereldwijde indexgegevens die zijn samengesteld sinds 1975. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.