02 761 26 26 contact@ddel.be

Geopolitieke gebeurtenissen kunnen de aandelenmarkten op velerlei wijzen beïnvloeden.

  • Koersschommelingen

Extreme gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne kunnen bepaalde bedrijven of sectoren sterk beïnvloeden. Beleggers over heel de wereld volgen de snel veranderende situatie op de voet. Op basis van nieuwe publieke informatie proberen ze zich een beeld te vormen van de waarde van de huidige activa en van de te verwachten toekomstige kasstromen van een bedrijf. De integratie van nieuwe informatie gaat razendsnel. De beurs is namelijk een heel efficiënte machine die de collectieve kennis en verwachtingen van miljoenen beleggers onmiddellijk verwerkt.

  • Het sluiten van beurzen

Geopolitieke gebeurtenissen leiden soms tot beperkingen van de mogelijkheden van beleggers om in specifieke aandelen of op bepaalde beurzen te handelen. Eén manier is door overheidssancties. De afgelopen dagen hebben westerse regeringen ingrijpende nieuwe sancties tegen Rusland uitgevaardigd. Hoewel de markten momenteel openblijven, kan extreem nieuws de markten minder efficiënt maken.

In sommige gevallen hebben geopolitieke gebeurtenissen geleid tot het tijdelijk sluiten van markten:

– Van 27 juni tot en met 3 augustus 2015 sloot Griekenland zijn beurs nadat het in gebreke was gebleven bij de aflossing van zijn overheidsschuld.

– Tijdens de Egyptische revolutie van 2011 bleef de Egyptische aandelenmarkt na 27 januari gedurende meer dan een maand gesloten.

– In 2001 sloot de beurs van New York tot 17 september na de aanslagen van 11 september op het World Trade Center.

Mechanismen om u als belegger te beschermen.

  • Het Flexibel beleggingsproces van onze fondsbeheerder

Flexibiliteit is waardevol voor onze fondsbeheerder (Dimensional Fund Advisors) tijdens periodes van grote onzekerheid en snelle veranderingen. Het gediversifieerde karakter van onze fondsen verschaft deze flexibiliteit. Als er niet meer gehandeld kan worden in één markt of in bepaalde aandelen, kan de fondsbeheerder blijven handelen in vele andere landen en in vergelijkbare effecten of sectoren.

In tegenstelling tot indexfondsen is onze fondsbeheerder niet verplicht om de aandelen van een benchmarkindex blindelings te volgen. Bij de beoordeling of een markt in aanmerking komt voor belegging wordt er rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder overheidsregulering, beperkingen voor buitenlandse beleggers in die markt en marktliquiditeit. Op 1 maart 2022 schrapte Dimensional Rusland op 1 maart 2022 van zijn lijst van goedgekeurde markten voor beleggingen. Eerder werd het gewicht van Rusland in de fondsen al verlaagd nadat in 2014 sancties waren ingesteld na de annexatie van de Krim. Op 7 maart bedroeg het percentage Russische aandelen in ons aandelenluik 0,03%. Russische obligaties zijn nooit in aanmerking gekomen voor de vastrentende fondsen van Dimensional.

  • Diversificatie …

Diversificatie vermindert het risico, zodat beleggers kunnen profiteren van hetzelfde rendement bij een lager risico of van een hoger rendement bij hetzelfde risico.

… in aandelen

Onze portefeuilles zijn op dit moment wereldwijd belegd in 12.554 bedrijven in 47 landen, in 33 munten en verspreid over alle sectoren. Hierdoor wordt het individueel bedrijfsrisico tot een minimum herleid. Een algemene daling in de aandelenmarkten wil niet zeggen dat diversificatie niet werkt. Het betekent alleen dat het algemene macro-economische risico het bedrijfsspecifieke risico overheerst.

Regioverdeling % Aandelen
Amerika 61,8%
Europa 16,2%
Azië & Pacific 20,5%
Midden Oosten / Africa 1,6%

… in obligaties

Als diversificatie in aandelen niet het wondermiddel is om uw portefeuille te beschermen tegen een daling, wat dan wel?

Diversificatie over activaklassen verlaagt het risico verder in uw portefeuille. De lage correlatie tussen aandelen en veilige kortlopende obligaties, maakt van aandelen en dit type van obligaties natuurlijke afdekkingsinstrumenten. Ondanks een lager te verwachten rendement heeft DDEL er altijd voor gekozen om enkel dit type obligaties op te nemen in haar portefeuilles (434 in totaal). Langlopende of risicovolle obligaties vervullen de rol van schokdemper minder tijdens een crisis.

De auteurs tonen ook aan dat de correlaties de neiging hebben toe te nemen in dalende markten en in tijden van crisis. Zij concluderen echter dat deze kortetermijnfactoren voor langetermijnbeleggers geen grote zorg hoeven te zijn.

  • Focus op lange termijn doelstellingen

Bij de start van uw portefeuille heeft u een risicoprofiel gekozen dat rekening houdt met uw lange termijndoelstellingen, uw financiële verplichtingen en uw nachtrust.

Binnen een bepaalde periode boeken verschillende beleggingscategorieën uiteenlopende rendementen. Hierdoor zal de verhouding tussen aandelen en obligaties na verloop van tijd niet meer in lijn zijn met uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie.

Herbalanceren is een wiskundig proces om een portefeuille terug in lijn te brengen met het door u gewenste risicoprofiel. Deze strategie zorgt ervoor dat we geen voorspellingen moeten doen over korte termijn evoluties en bijhorende actieve beleggingskeuzes moeten maken.

Conclusie

De invasie van Rusland in Oekraïne herinnert ons eraan dat beleggers in wereldwijde portefeuilles onvermijdelijk te maken krijgen met perioden van geopolitieke spanningen.

Wat het ene moment ondenkbaar was, is het volgende moment realiteit. Wij kunnen niet voorspellen wanneer of in welke vorm deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden en wat de gevolgen zullen zijn. Wij kunnen ze echter overwinnen door gediversifieerde portefeuilles te beheren en te focussen op uw lange termijn doelstellingen.

 

Voor bijkomende informatie kan u ook ons artikel “ Richtlijnen om uw portefeuille te beschermen tegen een crisis “ consulteren.