02 761 26 26 contact@ddel.be

De financiële media wakkeren de ongerustheid van de beleggers periodiek aan door te suggereren dat op de financiële markten de wetten van de fysica gelden – “wat omhoog gaat, moet omlaag komen”. Maar bedrijven zijn geen voorwerpen die aan de wetten van de zwaartekracht onderworpen. Het zijn gewoon entiteiten die eeuwig op zoek zijn naar winst en/of dividenden.

Beleggers weten vaak niet wat te doen met recordaandelenkoersen. Zij zijn blij dat hun aandelen in waarde stijgen, maar vrezen een terugval in de toekomst. Ze zijn terughoudend om te investeren, aangezien het traditionele mantra van “laag kopen, hoog verkopen” suggereert dat investeren tegen een hoge prijs een zeker recept is voor desillusie….

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de wetten van de Newton niet van toepassing op de financiële markten. ” Aandelen komen terug naar de aarde,” was de voorpagina in de Wall Street Journal in 2012. ” Vreemde wetenschap: Wall Street doet de wet van de zwaartekracht teniet,” kopte Barron in 2017.

Duizenden ondernemers zijn elke dag druk bezig om waarde te creëren. Ze stellen mensen tewerk om goederen en diensten te ontwikkelen met de bedoeling om het geïnvesteerde kapitaal te laten renderen. Hoewel sommige innoverende bedrijven soms mislukken, biedt de geschiedenis voldoende bewijs dat investeerders over de hele wereld beloond worden voor het kapitaal dat ze verschaffen.

De huidige waardering van een aandeel weerspiegelt het collectieve oordeel van de beleggers over de waarschijnlijkheid van de winsten van morgen. In hun zoektocht naar een positief rendement waarderen kopers elke dag opnieuw aandelen op basis van nieuwe informatie. Het is moeilijk zich een scenario voor te stellen waarin beleggers beleggen in de hoop geld te verliezen. Anders zou er geen handel plaatsvinden.

Beleggers moeten zonder bezorgdheid naar recordkoersen kijken. Als aandelen een positief te verwachten rendement hebben, is het bereiken van nieuwe hoogtepunten met een zekere regelmaat precies wat de belegger verwacht.

In de periode van 1926 tot 2020 piekte de S&P 500 Index in meer dan 30% van de maandelijkse observaties.

Bovendien heeft het kopen van aandelen op een recordhoogte een vergelijkbaar gemiddeld rendement opgeleverd als een strategie die aandelen koopt na een scherpe daling, zoals blijkt onderstaande figuur.

Mensen zijn geconditioneerd om te denken dat een stijging wordt gevolgd door een daling, wat ons ertoe brengt te gokken (speculeren) met onze portefeuilles. Maar de geschiedenis toont aan dat dergelijke signalen alleen in onze verbeelding bestaan en dat onze inspanningen om de resultaten te verbeteren ons afstraffen.

Beleggers moeten zich troosten met de wetenschap dat aandelenkoersen niet tegen de zwaartekracht vechten wanneer zij stijgen. Het is gewoon het bewijs dat het systeem werkt zoals wij verwachten, meer niet.