02 761 26 26 contact@ddel.be

Als belegger heb je er belang bij dat uw portefeuille op dezelfde manier wordt belegd als die van uw financieel adviseur. Als je bovendien dezelfde kosten betaalt, weet je dat je goed zit.

Ooit al in een restaurant binnengewandeld waar de kok zijn eigen boterhammen aan het smeren was? Hopelijk niet, want als de kok geen vertrouwen heeft in de menukaart, scheelt er iets met de kwaliteit van het restaurant. Wereldwijd kauwen beleggers op minder smakelijke investeringen die hun bankier nooit op zijn eigen bord heeft gehad.

Het gaat veelal over beleggingen waarvan de kostenstructuur hoog is. Ze brengen flink op voor de financiële instellingen, maar laten weinig over voor de belegger. De laatste 121 jaar bracht een wereldwijd gediversifieerde obligatieportefeuille, na inflatie, jaarlijks 2,1 % op. De gemiddelde werkelijke totale kostprijs van een actief beheerd obligatiefonds in België bedraagt 1,6% per jaar. Bankiers en fondsbeheerders zijn gulzig en eten uw reel rendement dus bijna volledig op.

Uit een studie van Morningstar blijkt dat de helft van de Amerikaanse fondsenbeheerders niet 1 dollar hebben geïnvesteerd in hun eigen fonds. Een ander resultaat van de studie toont aan dat fondsen waar de beheerder wel een belangrijk deel van zijn spaargeld in investeert, opmerkelijk beter scoorden.

Een financiële adviseur die dezelfde beleggingen aanhoudt als zijn klanten zal dagelijks geconfronteerd worden met de kwaliteit van de beleggingen. De analyse van risico en rendement zal grondiger gebeuren. Op een natuurlijke manier zullen enkel de “best-in-class” beleggingen overblijven. U zal uw bankier dan niet langer moeten wantrouwen, maar hem beschouwen als een partner die uw belangen verdedigt.

Als u de zeldzame bankier vindt die bereid is om zijn persoonlijke portefeuille te tonen moet u een tweede vraag stellen. Betaalt u dezelfde prijs als uw klanten? Indien ja, mag u er zeker van zijn dat u zelf ook een correcte prijs betaalt.

De volgende keer als een bankier zijn visitekaartje aanbiedt weet u wat u moet vragen.