02 761 26 26 contact@ddel.be

Overal ter wereld zijn er beleggingsmogelijkheden, maar de willekeur van de wereldwijde aandelenrendementen maakt het uiterst moeilijk om te voorspellen welke markten beter zullen presteren. Hoe moeten beleggers omgaan met dit soort onzekerheid?

Ten eerste moeten ze beseffen dat het een uitdaging is om het rendement van een land te voorspellen door naar het verleden te kijken. Dit blijkt uit de prestaties van de wereldwijde markten sinds 2001 (zie figuur 1). In de afgelopen 20 jaar varieerden de jaarlijkse rendementen in 22 ontwikkelde markten sterk van jaar tot jaar. (Elke kleur staat voor een ander land en elke kolom is gesorteerd van het best tot het slechtst presterende land.)

In EUR. MSCI-indexen per land (netto dividend) voor elk weergegeven ontwikkeld land.
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Indices zijn niet beschikbaar voor directe investeringen; daarom weerspiegelen hun prestaties niet de kosten die gepaard gaan met het beheer van een werkelijke portefeuille.
Bron: DFA

Twee voorbeelden helpen om dit te verduidelijken:

  • Oostenrijk boekte het hoogste rendement op ontwikkelde markten in 2017, maar het laagste in het volgende jaar.
  • De VS stonden in de top vijf van rendementen op jaarbasis over de hele 20 jaar, maar eindigden in die periode slechts één keer als eerste in de ranglijst. In negen kalenderjaren bevond het zich in de onderste helft van de rendementen.

Beleggers kunnen profiteren van het inzicht dat ze niet hoeven te voorspellen welke landen het volgende kwartaal, volgend jaar of de komende vijf jaar het beste rendement zullen opleveren. Waarom? Door aandelen van markten over de hele wereld aan te houden zal u profiteren van de rendementen waar ze zich voordoen.  Deze marktprestaties wegen zwaarder dan de lage rendementen die elders worden gegenereerd.

Bij DDEL weten we dat het niet nodig is om de markt accuraat te voorspellen om een succesvolle lange termijn belegger te worden. Bovendien zal een wereldwijd gediversifieerde portefeuille u in de loop van de tijd betrouwbaardere resultaten opleveren.