02 761 26 26 contact@ddel.be

Slechts twee jaar na de laatste recessie hebben negatieve rendementen in aandelen en obligaties, hoge inflatie en renteverhogingen door de centrale banken veel beleggers bezorgd gemaakt. Volgens veel economen zijn we op weg zijn naar een nieuwe grote recessie – als we daar al niet zijn.

Zijn we op weg naar een nieuwe recessie?

In de economie betekent een recessie dat de economische groei daalt en lager is dan gemiddeld. In de praktijk wordt meestal van een recessie gesproken als de groei van het bruto nationaal product gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen negatief is.

Recessies worden met terugwerkende kracht benoemd en niet in “real time”. Men moet namelijk wachten op bepaalde economische gegevens die slechts met vertraging beschikbaar zijn om van een recessie te kunnen spreken. Tegen de tijd dat een recessie wordt uitgeroepen, is het ergste effect op de markten meestal al voorbij en zijn de markten vaak al op weg naar herstel.

Zoals u kan zien in de onderstaande tabel, had de aandelenmarkt in twee derde van de recessies sinds 1980 haar dieptepunt al bereikt vóór de aankondiging.

De correctie van aandelen in het tweede trimester van 2022.

De sterke daling van de aandelen tijdens het tweede trimester heeft geleid tot een ongerealiseerd verlies van 10,59% voor ons “World Equity Fund” per 30/06/22.

We benadrukken dat dit slechts een korte tijdsopname is en dat DDEL een lange termijnvisie verdedigt waarbij zulke correcties niet ongewoon zijn. Sinds januari 2004 heeft de MSCI All Country (onze benchmark) 6 trimesters gekend met een correctie groter dan 10%. Toch is de waarde van de index in deze periode meer dan verviervoudigd (x4,4).

Plotselinge marktdalingen kunnen verontrustend zijn. Maar historisch gezien zijn de rendementen op aandelen na scherpe dalingen gemiddeld positief geweest. Onderstaande grafiek toont de evolutie van de Amerikaanse markt sinds 1926 na belangrijke correcties. Hierop kan u zien dat aandelen na scherpe dalingen gemiddeld genomen een positief rendement opleveren over een periode van een jaar, drie jaar en vijf jaar.

Wat moeten beleggers hieruit leren?  Als en wanneer een recessie wordt afgekondigd, denken wij dat de meest verstandige aanpak is om uw risicoprofiel gedisciplineerd aan te houden. Het verminderen van de blootstelling aan aandelen op dat moment kan leiden tot het missen van betere dagen in het verschiet.

Als we de stijgende en dalende perioden als één geheel bekijken, is het duidelijk dat aandelen gedisciplineerde beleggers belonen. Ondanks verschillende recessies (lichtgroene lijnen) is de evolutie van $100 belegd in de Fama/French Total US Index sinds 1926 een perfecte illustratie.