02 761 26 26 contact@ddel.be

In de wereld van financiële media is er geen gebrek aan experts die met een ernstig gezicht op tv verschijnen om ons te vertellen hoe we ons geld moeten beleggen. Een van de meest prominente figuren in dit circus is niemand minder dan Jim Cramer, de zelfbenoemde beleggingsgoeroe die met zijn scherpe adviezen en schijnbare diepgaande kennis van de markt de harten van velen heeft veroverd.

Cramer, bekend van zijn show “Mad Money,” heeft zichzelf gepositioneerd als een fervent pleitbezorger van actief beleggen. Cramer is vaak onstuimig en geanimeerd in zijn betoog.

In maart van dit jaar lanceerde Tuttle Capital Management een ETF (Exchange-Traded Fund) die de aanbevelingen van Jim Cramer volgt. Na teleurstellende prestaties werd beslist om de handdoek in de ring te gooien en de ETF op 11 september te sluiten. Zijn aandelenkeuzes falen blijkbaar wanneer ze in de echte wereld worden getest. Volgens een ouder onderzoek uit 2007 van Barron’s zouden beleggers die het advies van Cramer hadden opgevolgd slechts een stijging van 12% hebben gezien, vergeleken met een stijging van 22% Dow Jones. In 2018 werd een meer recente studie opgezet en bleek zijn Action Alerts PLUS portfolio 17 jaar lang 4% per jaar te hebben opgebracht tegenover de 7% per jaar van de S&P 500 index.

Als ik wat meer verdiepte in het personage, viel ik van mijn stoel. Terwijl Cramer op televisie predikt over de noodzaak van actief beleggen, geeft hij toe dat hij voor zijn eigen portefeuille enkel passieve indexfondsen gebruikt. (Volgens hem om belangenconflicten te vermijden). De man die roept dat je elke dag moet handelen en nooit de markt uit het oog moet verliezen, zit rustig achterover en laat zijn geld passief beheren door trackers.

Hoewel Jim Cramer een fortuin voor zichzelf heeft vergaard, hebben zijn aandelentips niet veel opgeleverd voor zijn volgers. Het is een duidelijke herinnering aan beleggers dat geen enkel financieel advies onfeilbaar is, hoe gepassioneerd het ook wordt gegeven.