02 761 26 26 contact@ddel.be

In 2023 waren de “Magnificent Seven”, de zeven grootste Amerikaanse technologiereuzen, niet uit het nieuws te slaan. Door hun omvang en uitzonderlijke rendementen fungeerden ze als locomotief voor de mooie beursprestaties van het jaar. Hun stijgingen alleen al waren goed voor meer dan 60% van het rendement van de S&P 500-index. De waardering van Apple bijvoorbeeld, steeg in 2023 van 2 biljoen USD tot 3 biljoen USD dankzij een stijging van 45%.

OMVANG EN PRESTATIES VAN DE MAGNIFICENT SEVEN IN 2022 EN 2023

Bron: https://companiesmarketcap.com

Niettemin is het belangrijk te beseffen dat diezelfde bedrijven een rampzalig jaar 2022 achter de rug hadden. Als gevolg daarvan is hun rendement over 2 jaar veel minder spectaculair, vaak negatief of dicht bij 0.

 

Een stukje geschiedenis

Als we analisten mogen geloven, kan niets de expansie van deze moderne giganten stoppen. De dominantie van “disruptieve” bedrijven is niet nieuw. AT&T (American Telephone and Telegraph Company) alleen al was tientallen jaren goed voor 8% tot 10% van de hele Amerikaanse markt, een groter gewicht dan de 7% van Apple vandaag.

AT&T, opgericht door Alexander Graham Bell, vond de telefoon uit en had het grootste deel van de 20e eeuw een volledig monopolie op het telefoonnetwerk in Noord-Amerika. Het had een enorme productiedivisie, bouwde het grootste deel van de onderzeese infrastructuur nodig voor internationale communicatie en beschikte over het grootste kabeltelevisienetwerk ter wereld.

Op het gebied van innovatie was het moeilijk om met AT&T te concurreren. In haar laboratoria werden enkele van de belangrijkste uitvindingen van de 20e eeuw ontwikkeld. Daartoe behoren de transistor, de laser, de fotovoltaïsche cel en de grondbeginselen van de informatica. Niet minder dan 10 Nobelprijzen zijn toegekend voor hun onderzoek.

Zonder de tussenkomst van het Amerikaanse Ministerie van Justitie in 1956, dat AT&T verbood om computers te verkopen, zou het bedrijf waarschijnlijk een computergigant zijn geworden. Ondanks deze tegenslag bleef de monopolistische positie van de groep voortduren tot 1982. Toen slaagde het Ministerie van Justitie erin om de opsplitsing in zeven onafhankelijke telefoonoperators af te dwingen.

De geschiedenis van bedrijven zoals AT&T, maar ook General Electric, IBM, General Motors, toont aan dat het bestaan van dominante bedrijven niet nieuw is. Het gewicht van de 10 grootste bedrijven in de totale marktkapitalisatie van de Verenigde Staten bedraagt momenteel 30,9%. In het verleden is dit cijfer nog hoger geweest.

 

EVOLUTIE VAN DE TOP 10 PER DECENNIUM OP DE AMERIKAANSE MARKT

Bron: Dimensional Fund Advisors

 

Chronisch onderpresteren

Beleggen in deze grote bedrijven is vaak een teleurstellende strategie gebleken. De gemiddelde prestatie van de top 10 over bijna 100 jaar ligt namelijk onder die van de markt. Deze bedrijven presteren buitengewoon goed voordat ze de top van de ranglijst bereiken, maar als ze eenmaal gevestigd zijn, nemen hun prestaties af, zoals geïllustreerd wordt in de onderstaande grafiek. Sinds 1927 heeft de top 10 het gemiddeld 1,5% per jaar minder goed gedaan dan de Amerikaanse markt als geheel.

Beleggen in bedrijven die de top 10 halen kan dus lucratief zijn, op voorwaarde dat je het doet voordat ze daar zijn, niet erna. Er is dan ook geen reden om te denken dat de situatie anders zal zijn voor de nieuwe favorieten van de markt.


GEMIDDELDE JAARLIJKSE OUTPERFORMANCE VAN BEDRIJVEN VOOR EN NA HUN EERSTE JAAR IN DE TOP 10 VAN DE VS

Vergelijking met de Fama/French Total US Market Research index, 1927-2022
Bron: Dimensional Fund Advisors

 

Ons voorstel

DDEL overweegt in haar beleggingsstrategie goedkope, kleine en winstgevende bedrijven. De Magnificent 7 zijn duur en gigantisch. Deze bedrijven bekleden ook de grootste posities in het aandelenfonds dat we gebruiken, maar hun omvang wordt afgezwakt. Hierdoor is het fonds minder blootgesteld aan deze bedrijven dan een wereldwijde index. Deze onderweging heeft in 2023 geleid tot een achterstand ten opzichte van de index. Op basis van wat hierboven is uitgelegd, zijn we van mening dat onze benadering op de lange termijn betere resultaten zou moeten opleveren.


PRESTATIE VAN HET AANDELENLUIK OVER 2 JAAR

Bron: Dimensional Fund Advisors

 

Samenvattend zijn de Magnificent 7 misschien niet de steraandelen van 2023, maar eerder uw toegewijde beheerders bij DDEL, die voortdurend streven naar de best mogelijke beleggingservaring.