02 761 26 26 contact@ddel.be

Jong geleerd is oud gedaan. Hoe eerder men iets leert, des te langer de vaardigheid zal blijven. Scholen zijn gebuisd in hun taak om kinderen te leren omgaan met geld. Ouders hebben dus de belangrijke taak om hun kinderen financiële vaardigheden aan te leren. Een goed gediversifieerde investeringsportefeuille kan dienen als handboek.

Tijd

Tijd is één van de belangrijkste voorwaarden om succesvol te beleggen. De beste dag om een beleggingsportefeuille op te starten is daarom de dag van de geboorte (de tweede beste dag is vandaag.). Iemand die de laatste 100 jaar een portefeuille startte met een medium profiel zou in 99% van de gevallen na 5 jaar een positief rendement hebben gehad.

Het achtste wereldwonder

Samengestelde interest in combinatie met tijd is een explosieve cocktail. Over samengestelde interest zei Einstein het volgende: “Het de sterkste kracht in het Universum” en ook ” Samengestelde interest is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt, verdient het, … de anderen betalen het.

graph-beleggen-moet-aangeleerd-worden-als-tanden-poetsen

Op basis van een jaarlijks samengesteld rendement van 7 %.

Ferrari-syndroom

Veel (groot)ouders hebben een enorme angst dat hun vermogen – eenmaal in handen van de kinderen – in rook zal opgaan. Die zorg is terecht. Studies tonen aan dat 60% van de nieuwe rijkdom verloren gaat door de tweede generatie en 90% is verdwenen bij de derde.

Ze stellen de overdracht van hun vermogen daarom liefst zo lang mogelijk uit. Als ze om fiscale redenen toch schenken, zet men allerlei constructies op om de toegang tot geschonken gelden te ontzeggen. Het kind mag dan in de snoepwinkel rondlopen, maar mag nergens aankomen.

De beste garantie voor het veiligstellen van huidig en toekomstige familiale welvaart krijgt men niet door kinderen af te schermen van een vermogen. Wel door ze vertrouwd te maken met een goed investering proces. Dit kan u doen door vanaf jonge leeftijd een kleine portefeuille op te starten. Ze worden dan al vroeg geconfronteerd met het economisch dilemma: gebruik ik mijn geld onmiddellijk of stel ik mijn consumptie uit en geef ik mijn vermogen de kans om op te brengen. Een zicht- of spaarrekening heeft niet dit opvoedkundig effect.

Must

Voor Nobelprijswinnaar economie Robert Merton gaan de pensioenenstelsels van de Westerse wereld recht richting een muur. Hij moedigt ouders aan om het lot van hun kinderen in handen te nemen. Een goede beleggingsportefeuille is voor hem geen luxe, maar een must. Voor hem is de oplossing duidelijk: iedereen zal meer en meer voor zichzelf moeten zorgen en liefst zo vroeg mogelijk.