02 761 26 26 contact@ddel.be

Efficiënt en duurzaam passief beheer.

In onze zoektocht naar het creëren van de beste portefeuille voor meerdere generaties, maakt het onderwerp duurzaamheid steeds meer deel uit van ons denken. Het is ons doel om onze klanten uiteindelijk een 100% duurzaam beleggingsuniversum (aandelen en wereldwijde obligaties) aan te bieden zonder onze passief beheerfilosofie en diversificatie op te offeren.

In overeenstemming met de Verordening (EU 2019/2088 van 27 november 2019) betreffende de publicatie van informatie over duurzaamheid in de financiële dienstensector (de zogenaamde ‘SFDR’-verordening) die in werking is getreden op 10 maart 2021, dient DDEL Portfolio Solution op een transparante manier aan te geven in hoeverre het beleggingsbeleid rekening houdt met het thema duurzame ontwikkeling.

Deze regels verplichten een omschrijving hoe met duurzaamheidsrisico’s rekening wordt gehouden bij het besluitvormingsproces voor beleggingen en het creëren van portefeuilles. Daarnaast moeten eventuele “negatieve effecten” die voortvloeien uit de beleggingsbeslissingen van DDEL worden toegelicht.

Beleid met betrekking tot duurzaamheidsrisico’s.

  1. Definities

Het duurzaamheidsrisico is elke gebeurtenis of situatie op ecologisch, sociaal of governance gebied (“ESG”) die, indien deze zich voordoet, een negatief effect zou kunnen hebben, feitelijk of potentieel, op de waarde van de gedane investering.

Milieuoverwegingen omvatten verschillende thema’s, zoals beperking van de klimaatverandering, behoud van biodiversiteit, voorkoming van vervuiling en circulaire economie. Sociale overwegingen hebben betrekking op ongelijkheid, inclusie, arbeidsverhoudingen, investeringen in menselijk kapitaal en gemeenschappen, evenals zaken die verband houden met mensen- en arbeidsrechten. Het bestuur van openbare instellingen en de particuliere sector, met inbegrip van managementstructuren, werknemersrelaties en beloning van bestuurders, speelt een fundamentele rol om ervoor te zorgen dat bij het proces rekening wordt gehouden met sociale en milieuoverwegingen.

Het duurzaamheidsrisico kan een risico op zich inhouden, maar kan ook een impact hebben op andere soorten risico’s zoals markt-, liquiditeits-, krediet- of operationele risico’s.

2.DDEL’s managementfilosofie en integratie van duurzaamheidsrisico’s in het managementproces

De beleggingsfilosofie van DDEL is gebaseerd op de overtuiging dat financiële markten werken en efficiënt zijn. De huidige aandelenkoers van een effect weerspiegelt getrouw alle huidige openbare informatie en de toekomstige verwachtingen van miljoenen investeerders over de hele wereld. Ze houdt daarbij rekening met allerlei mogelijke risico’s die de waarde (van aandelen en / of obligaties) van bedrijven of andere uitgevende instellingen kunnen aantasten. Risico’s zoals toegenomen concurrentie, globalisering, technologische ontwikkelingen, veranderingen in geopolitieke situaties en zeker ook risico’s op het gebied van duurzaamheid.

In ons beleggingsbeleid houden we zowel rekening met duurzaamheidsrisico’s als met alle andere risico’s die de waarde van beleggingen kunnen beïnvloeden. In alle gevallen gaan we ervan uit dat we geen voorkennis hebben van de “markt”.

We selecteren alleen fondsenbeheerders die gevoelig zijn voor duurzaamheidsrisico’s of die duurzaamheidsrisico’s integreren in hun beleggingsproces. Dit zijn meer specifiek Vanguard en Dimensional Fund Advisors.

In termen van de ESG-richtlijn, zijn klantenportefeuilles samengesteld uit:

– “neutrale” of “artikel 6” financiële instrumenten, d.w.z. die geen specifieke duurzaamheidscriteria opnemen op het niveau van de aandelenselectie.

– “lichtgroene” of “artikel 8” financiële ESG-instrumenten, d.w.z. die ecologische en / of sociale kenmerken bevorderen en bepaalde aandelen onderwegen of uitsluiten van hun selectie.

DDEL is ook op zoek naar een “artikel 9” of “donkergroene” ESG-oplossing die milieu- en / of sociale doelstellingen bevordert. Dergelijke producten met een hoge positieve ESG-impact zijn noodzakelijkerwijs minder gediversifieerd omdat ze slechts uit enkele tientallen of honderden effecten bestaan.

2.1. De financiële instrumenten die DDEL voor haar klanten selecteert, voldoen in alle gevallen aan de volgende vereisten:

  1. Naleving van internationale normen

DDEL werkt enkel samen met beheerders waarvan het investeringsproces voldoet aan internationale standaarden. Meer specifiek wenst DDEL dat fondsbeheerders zich houden aan het Global Compact van de Verenigde Naties (UNGC) en dat de regels met betrekking tot financiële embargo’s ook door deze beheerders worden gerespecteerd.

  1. Diversificatie

Aangezien duurzaamheidsrisico’s een impact kunnen hebben op bedrijven, selecteert DDEL alleen fondsbeheerders die beleggen in een breed gediversifieerde groep aandelen en obligaties in verschillende sectoren en landen om de risico’s van individuele bedrijven te minimaliseren.

  1. Onderzoek en monitoring

Om klanten en prospecten te helpen bij het beoordelen van hun blootstelling aan duurzaamheidsrisico’s, verstrekken de door DDEL geselecteerde fondsbeheerders de CO2-voetafdruk van hun financiële instrumenten.

De fondsbeheerders met wie we samenwerken volgen de studies met betrekking tot duurzame ontwikkeling op in de academische literatuur. Ze stellen daarnaast hun eigen analyses over het onderwerp op waarbij ze zich baseren op rapporten van onafhankelijke experts.

Daarnaast implementeert Dimensional Fund Advisors, meer in het bijzonder, een dagelijks controleproces voor nieuwscontroles om bedrijven te identificeren die betrokken zijn bij controversiële evenementen, waaronder zaken die verband houden met duurzaamheidskwesties. In dat geval kan Dimensional investeringen in deze bedrijven tijdelijk opschorten en daadwerkelijk met deze bedrijven in contact treden, zoals hieronder beschreven.

  1. Stewardship en engagement

De fondsenhuizen die door DDEL worden gebruikt, proberen samen te werken met de bedrijven in de portefeuilles om de belangrijkste risico’s beter te begrijpen. Dit kunnen reputatierisico’s zijn die verband houden met slecht duurzaam beheer. Ze hebben mechanismen opgezet om deze risico’s te identificeren en aan te pakken.

De informatie die tijdens deze uitwisselingen wordt verkregen kan ervoor zorgen dat de fondsbeheerder ingrijpt; met name door de uitoefening van haar stemrecht op algemene vergaderingen. Als een bedrijf de duurzaamheidsrisico’s niet voldoende integreert, kunnen de fondsbeheerders voorstellen van aandeelhouders ter verbetering ondersteunen.

2.2. Financiële instrumenten met het label ‘duurzaam’ of ESG voldoen aan de hieronder beschreven criteria:

Voor beleggers die niet-duurzame bedrijven wensen te onderwegen of uit te sluiten, kan DDEL financiële instrumenten aanbieden die ecologische en sociale kenmerken bevorderen.

In de zin van de SFDR-richtlijn zijn de duurzame gelabelde financiële instrumenten die door DDEL worden aangehouden “artikel 8” of “lichtgroene” passieve ESG-fondsen. Op dit moment heeft DDEL nog geen “artikel 9” of “donkergroene” ESG-oplossing.

Deze financiële instrumenten zijn onderworpen aan een ESG-review. Duurzaamheidsrisico’s spelen een belangrijke rol bij het bepalen of het product in aanmerking zou kunnen komen in ons beleggingsuniversum.

DDEL geeft de voorkeur aan ESG-fondsen die zijn uitgegeven door Dimensional Fund Advisors[1]. Momenteel bestaat het universum van duurzaam beheer alleen uit een wereldwijd gespreide aandelenfondsen (ontwikkelde landen). In 2021 moet een duurzame oplossing worden voorgesteld die de aandelen van opkomende landen dekt (noodzakelijk voor een efficiënte diversificatie). Een duurzaam obligatiefonds met kwaliteitsobligaties met een korte looptijd zal binnenkort ons aanbod op het gebied van duurzaamheid aanvullen.

2.2.1. Aandelenselectie: twee benaderingen van duurzaamheid.

-Een traditionele benadering van duurzaamheid maakt gebruik van positieve en negatieve filters. Een positieve filter selecteert bedrijven die milieuvriendelijke activiteiten ontplooien, terwijl een negatieve filter bedrijven met slechte praktijken uitsluit. Er zijn dus maar twee opties: óf een bedrijf staat op de lijst óf staat niet op de lijst. Dit gebrek aan flexibiliteit kan leiden tot een te klein beleggingsuniversum en inefficiënte diversificatie.

-De aanpak van DDEL en Dimensional Funds Adivisor is wetenschappelijk en meer genuanceerd. En dit op twee niveaus:

Op sectoraal niveau.

We willen geen enkele sector uitsluiten, maar geven de voorkeur aan de meest duurzame bedrijven binnen elke sector (“best in class” -benadering).

Om duurzaamheid te analyseren, krijgt elk bedrijf binnen het beleggingsuniversum een ​​score berekend op basis van vijf variabelen:

  • CO2-uitstoot (de belangrijkste parameter)
  • Bodemverontreiniging
  • Giftige stoffen en lekken
  • Industrieel afval
  • Waterbeheer

Bedrijven met een goede score worden weerhouden in het beleggingsuniversum, terwijl bedrijven met een lage score onderwogen of uitgesloten worden.

Op bedrijfsniveau.

Bedrijven die een specifieke focus op duurzaamheid ontwikkelen, zijn mogelijk oververtegenwoordigd in het beleggingsuniversum. Omgekeerd kunnen bedrijven die laag scoren op maatschappelijk vlak of op milieuniveau, worden uitgesloten.

Voorbeelden: intensieve landbouw, wapens en munitie, tabak en alcohol, kinderarbeid, …

Deze selecties wordt uitgevoerd door onafhankelijke onderzoeksbureaus. Dankzij betere communicatie van bedrijven kunnen ze op een meer transparante en gedetailleerde manier worden geanalyseerd, met name op het gebied van milieu- en sociale risico’s en goede bestuurspraktijken.

2.2.2. Engagement en stewardship

Aangezien dit financiële instrumenten met een ESG-label zijn, besteedt de fondsbeheerder binnen de bestuursorganen van de bedrijven in portefeuille extra aandacht aan milieu- en sociale risico’s en aan goede bestuurspraktijken.

Door de belangrijke posities die onze fondsmanagers hebben verworven, kunnen zij het gedrag van bedrijven beïnvloeden door direct druk uit te oefenen op management en aandeelhouders.

Dimensional Fund Advisors hanteert een globale benadering waarbij rekening wordt gehouden met verschillende factoren: het algemene profiel van een bedrijf, relevante risico’s in termen van duurzame ontwikkeling, recente publieke betwistingen over het milieu, de collectieve belangen van Dimensional-klanten in het bedrijf, recente of toekomstige stemmen bij volmacht en de opvolging van eerdere verbintenissen.

Via haar stemrechten handelt Dimensional altijd in het beste belang van de fondsen en streeft ze ernaar om de aandeelhouderswaarde te maximaliseren. Dimensional houdt hierbij rekening met de wettelijke regels van toepassing, noteringsvereisten, regionale verplichtingen voor corporate governance en sociale- en duurzaamheidsrichtlijnen.

DDEL zal dit beleid minstens één keer per jaar herzien.

Verklaring over de belangrijkste negatieve effecten met betrekking tot duurzaamheid (PASI)

Zonder in te boeten aan efficiënte diversificatie, selecteert DDEL, in overeenstemming met haar filosofie van passief beheer, alleen fondsbeheerders die regelmatig de belangrijkste negatieve effecten van hun investeringen analyseren. Hierbij baseren ze zich op informatie die wordt verstrekt door onafhankelijke klimaat experts en door gespecialiseerde dataproviders en door industriële groepen.

De belangrijkste negatieve effecten die in aanmerking worden genomen zijn (niet limitatieve opsomming): de uitstoot van broeikasgassen, mogelijk gebruik van reserves, gebruik van land en biodiversiteit, giftige lozingen, waterbeheer, Co2 uitstoot, kinderarbeid, palmolie, industriële landbouw, tabaksproducten, controversiële wapens en / of civiele wapens.

Voor beleggers die hun ESG-impact willen minimaliseren, stelt DDEL ESG-fondsen voor (“artikel 8” -fondsen die voornamelijk worden gepromoot door Dimensional Fund Advisors) die niet duurzame bedrijven uitsluiten of onderwegen. Deze bedrijven hebben bedrijfsactiviteiten die een grote negatieve impact kunnen hebben op specifieke duurzaamheidsfactoren.

Door ESG-fondsen aan te bieden aan geïnteresseerde beleggers, beperkt DDEL wereldwijd de belangrijkste negatieve effecten op het gebied van duurzaamheid.

 

 

[1] Vanguard biedt ook een duurzame wereldwijde oplossing, gebaseerd op ESG- en SRI-indices. DDEL heeft altijd de voorkeur gegeven aan niet-geïndexeerd passief beheer. Wij zijn ook van mening dat de “ESG” -filter van Dimensional, zoals hieronder beschreven, beter helpt om bedrijven uit te sluiten die niet aan de duurzaamheidscriteria voldoen. Terwijl een indexbeheerder over het algemeen verplicht is om de samenstelling van een index te respecteren (of het nu ESG of SRI is), maar niet veel speelruimte heeft gezien de fondsbeheerder een “tracking error” moet respecteren.