02 761 26 26 contact@ddel.be

Ronald Read, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog, weduwnaar, kinderloos, leidde een vreedzaam en simpel bestaan in de kleine stad Vermont met  12.000 inwoners in de Verenigde Staten. Hij werkte het grootste deel van zijn leven als pompbediende en daarna als conciërge. Hij was zuinig, droeg altijd hetzelfde houthakkershemd en verwarmde zich door hout te sprokkelen op weg naar huis. Ondanks zijn lage salaris kon hij bij zijn dood meer dan $ 8.000.000 nalaten aan het plaatselijke ziekenhuis en de gemeentelijke bibliotheek. Deze gelukkige legatarissen hadden geen flauw idee van het vermogen van de heer Read.

Weinig mensen wisten dit, maar Ronald Read raapte niet alleen dode takken op om zijn tijd te vullen. Meer dan 50 jaar heeft hij al zijn spaargeld in Amerikaanse “Blue Chips”, geïnvesteerd.  Toen hij stierf, had hij een gediversifieerde portefeuille die belegd was is in 95 bedrijven uit alle sectoren van de economie.

Wat moeten we onthouden?

Het is niet nodig om te speculeren, je portefeuille moet gediversifieerd zijn.

Mr. Read heeft altijd gediversifieerd geïnvesteerd zonder ooit te speculeren. Net als bijvoorbeeld Warren Buffet, vermeed hij technologische en ‘modieuze’ aandelen die het mooie nieuws in de financiële pers maakten.

In overeenstemming met een passieve visie op beleggen kocht hij aandelen voor de lange termijn. Daarnaast deed hij zo weinig mogelijk transacties in zijn portefeuille omdat hij wist dat dit de kosten aanzienlijke liet oplopen.

Door zijn goed gediversifieerde portefeuille heeft hij het marktrisico kunnen spreiden. In die mate dat het faillissement van Lehmann Brothers (aandeel dat hij in portefeuille had) slechts een geringe impact heeft gehad op zijn totaal rendement.

Tijd is de beste vriend van de belegger

Mr. Read had het geluk om in goede gezondheid te kunnen leven tot zijn 92 jaar. Door zijn gezegende leeftijd heeft hij tientallen jaren op de beurs kunnen beleggen … de kracht van samengestelde interesten heeft de rest gedaan.

De overgrote meerderheid van de beleggers begint te laat te investeren. Zoals we al hebben geschreven in het artikel Beleggen moet aangeleerd worden als tanden poetsen, is de beste dag om te starten met beleggen de dag van de geboorte. (de tweede beste dag is vandaag).

Beleg regelmatig en gedisciplineerd

Mr. Read was een geduldige investeerder die vele beurscrashes meemaakte, maar nooit ophiled met investeren. Ongeacht de aandelencycli en crisissen, heeft hij op een regelmatige basis zijn spaargeld en uitgekeerde dividenden geïnvesteerd.

Conclusie

Ronald Read bewees dat vele kleine bedragen een aantal jaren later een aanzienlijk kapitaal kan opleveren.

U kunt ook een succesvolle belegger worden door een aantal eenvoudige regels na te leven:

  • Investeer op een gediversifieerde manier (via indexen of passieve fondsen).
  • Investeer regelmatig en volg hierbij een gedisciplineerd plan (via bijvoorbeeld een permanente opdracht).
  • Begin zo snel mogelijk te investeren.

Je moet dus niet Warren Buffet heten om multimiljonair te worden.